- Uten gruppeløpet med INF, ville vi ikke vært miljøsertifisert i dag.
Levin Kristian Nestvold og Levin Sverre Nestvold er stolt av å være Miljøfyrtårn-sertifisert. Etter hvert skal også de øvrige avdelingene i selskapet gjennomgå samme prosess.

- Uten gruppeløpet med INF, ville vi ikke vært miljøsertifisert i dag.

06. mars 2025 | Tekst : Kjersti Fikse
- Vi har snakka om det i mange år at «det burde vi gjøre», men vi har følt at det har vært litt tungt å komme i gang. Det er omfattende arbeid.
Det sier daglig leder Levin Sverre Nestvold når INF stikker innom hovedkontoret til bedriften for å høre hvordan det kjennes å være Miljøfyrtårn-bedrift. Han forteller at da de så at næringsforeningen tilbød et løp hvor bedrifter sammen kunne oppnå miljøsertifisering, kjentes det riktig å kaste seg med.

Sendte junior
- Da jaga vi ut han, da, sier Nestvold og peker bort på den yngre utgaven ved møtebordet. For enkelhets skyld også ved navn Nestvold, nærmere Levin Kristian, leder for økonomi. Og sønnen til Levin Sverre. Heretter kalt senior og junior.

- Kurset hadde en god, systematisk og grei tilnærming, så det var enkelt å få organisasjonen med på det, understreker senior.

- Jeg følte at vi fikk greie knagger å henge arbeidet på, gjennom Sven Collett sin veiledning. Å gjøre det alene føles nesten litt uoverkommelig. Nettsidene hjelper lite uten en veileder, så kurset var viktig for å komme i gang og forstå hvordan man skal strukturere prosessen, sier junior.

- Og så er jeg glad vi var mange som gjorde det i lag. Det var god stemning i rommet for å kunne stille alle spørsmål, og føltes bra å dele prosessen med flere, sier han.

Hele 17 bedrifter gikk gjennom sertifiseringsprosessen via Innherred Næringsforening i fjor høst. Også næringsforeningen selv var deltakende og ble godkjent Miljøfyrtårn-bedrift.

Veiledning fra start til mål
Kursopplegget besto av tre fysiske samlinger med praktisk arbeid og veiledning, og noe oppfølging underveis. Begge presiserer at det har vært omfattende arbeid med både kartlegging og rapportering.

- Hvorfor valgte dere å gjøre det?

- Konkurransefortrinn, slår senior raskt fast.

- Det er jo bare å starte, for det kommer helt sikkert krav. Dette blir viktigere og viktigere. Følger man ikke med i timen her, går toget fra oss, følger junior opp.

Konsekvenser fra første dag
Og forteller videre at sertifiseringa allerede har fått konsekvenser for både innkjøp og effektivisering for bedriften.

- Vi kvitta oss med en del lagervarer, og har blitt veldig bevisst i alle ledd. Lageransvarlig er helt med på laget og tenker annerledes nå enn før, om innkjøp og lagring.

- Vi hadde egentlig et godt system, men ikke så god bevissthet. Nå er vi bevisst i alt vi gjør og har begynt bedre sortering ute også, så vi har kvittet oss med flere kontainere. Og strømforbruket ser vi allerede at vi får ned betraktelig, etter gjennomgang av rutiner.

Innfører system i alle avdelinger
Master Stillas har avdelinger i Verdal, Sveberg, Mo i Rana, Bodø og Tromsø. Det er avdelingen på Verdal som nå har fått Miljøfyrtårn-status, og planen er at de andre skal følge på.

- Det ble for stort til at vi kunne sertifisere alle i samme prosess, men i praksis innfører vi allerede nå akkurat samme systemer, gjennomganger og rapporteringer for alle avdelingene, så når de skal sertifiseres, er vi allerede i gang, forklarer senior.

Totalt har Master Stillas 43 ansatte på fem avdelinger i tillegg til innleie, over 80 millioner i omsetning i fjor. Møterommet der vi sitter, befinner seg i hovedkontoret. Hvilket slett ikke reflekterer størrelsen på bedriften.
Hovedkontorene til Master Stillas ligger i Verdal Industripark, men ruver slett ikke i terrenget. Her har bedriften alt de trenger av et administrasjonsbygg.

- Nei, fancy kontorlokaler blir det ikke penger av. Vi har vel brukt 1,5 millioner på hovedkontoret vårt, vi, flirer senior fra den snertne lille brakka i industriparken i Verdal.

- Vi har stillas for 135 millioner kroner nå. Det er der vi vil heller legge pengene våre, slår han fast.

Spennende sertifisering
Sertifiseringsløpet sammen med næringsforeningen startet i september i fjor, og gikk gjennom høsten. Og etter iherdig arbeid, var det ikke fritt for nerver på «eksamensdagen».

- Vi var veldig spent da hun skulle komme, sertifisøren. Vi visste jo ikke hvilket nivå vi lå på, vi hadde jo aldri gjort dette før. Hun var skikkelig streng og gikk gjennom alt, så her ble vi skikkelig sett i korta, forteller senior.

- Det var skikkelig lærerikt og vi fikk oss noen nye aha-opplevelser i løpet av gjennomgangen.

Bedriften endte opp med tre små avvik som måtte lukkes før godkjenning, det vil si helt på merket. Og med de påkrevde justeringene gjennomført, kom bekreftelsen på at Miljøfyrtårn-statusen var i boks.

- Vi har ikke fått selve plaketten i hus ennå, da. Så nå venter vi bare på ordføreren, så blir det kake og markering. Og så er det bare å begynne å rulle ut sertifisering i alle avdelingene våre, slår senior fast.

Anbefaler programmet videre
- Nå tilbyr Innherred Næringsforening en ny runde med gruppesertifisering, det høres ut som om dere kan stå inne for en anbefaling?

- Ja, absolutt. Som sagt innledningsvis; Uten gruppeløpet til næringsforeningen hadde ikke vi vært sertifisert i dag. Veilederen var flink, opplegget godt, strukturen bra, og vi kom oss gjennom og nå kan vi kalle oss Miljøfyrtårn-bedrift. Det er vi stolt av, og dette opplegget kan vi trygt anbefale andre bedrifter å melde seg på.