Bunnsolide verdier ble ikke nok
Arild Gaasvik og Kathrine Sandvold Lundgren foran døra til Vuku Gårdsmeieri. Den tunge beslutningen om styrt avvikling er tatt, nå bygges veien videre. Foto: INF

Bunnsolide verdier ble ikke nok

29. juni 2023 | Tekst : Kjersti Fikse
Velrennomerte Vuku Gårdsmeieri har tatt det tøffe valget å legge ned virksomheten.
 
- Dette er kjempetrist. Vi har snudd alle steiner og møtt bare velvilje og støtte. Men herfra går det ikke lenger sånn som det ser ut nå, sier Arild Gaasvik til Innherred Næringsforening.

-  Nå måtte vi bare bestemme oss. Det har ikke vært god butikk på veldig lenge, det blir for vanskelig å få nok ut av det, forteller han.

På det lille kjøkkenet på gårdsmeieriet sitter innehaverne Kathrine Sandvold Lundgren og Arild Gaasvik sammen med tidligere restauranteier Inge Johnsen. Over kaffekoppen deler Johnsen av sine egne erfaringer med samme situasjon for å hjelpe ekteparet i prosessen de står i. At den styrte avviklingen har vært en tung beslutning å ta, kjennes i rommet og vises i ansiktene.

Støtte fra tidligere restauranteier
I 2021 besluttet Johnsen å legge ned sitt landskjente livsverk, Lian Restaurant i Trondheim. Nå bruker han sitt nye firma Måltidskultur til å spre sin erfaring, kunnskap og kompetanse om mat og måltider. I Vuku er rådgiveren til stede for å støtte Lundgren og Gaasvik.


- Man trenger fellesskap når man står oppi noe slikt. Å heie på at det drives godt er én ting, men man må også heie på de som står som mennesker oppi slike situasjoner, sier Johnsen.

- Dere har all grunn til å være stolte, alt er gjort på riktig måte, dere har drevet fantastisk og skapt noe enestående. Når det ikke gikk lenger, er ikke det noe å skamme seg over, tvert imot. Dere turte. Men det kommer til å gjøre vondt i magen lenge, sier han.

Leder for Innherred Næringsforening, Ingrid Dahl Furunes nikker enig når Johnsen støtter og forsikrer.

- Det der er så viktig. Dere kan stå med rak rygg og hodet hevet og være skikkelig stolte over den reisen dere har tatt. Selv i avviklingen har dere beholdt de verdiene som dere holder så høyt, og gjort alt på riktig måte. Når dere velger å gi dere på dette tidspunktet, sørger dere for at ingen andre blir skadelidende, alle oppgjør er i orden, alt er på stell. Det er ikke noe mindre enn imponerende, understreker hun.


Drevet på verdier
Det var Lundgren som vokste opp på Dillmoen gård og tok over drifta sammen med ektemannen i 2015. Da de startet, var det som melkebønder med 90 tonn i melkekvote. Overgangen til økologisk drift gjorde de umiddelbart, og melk- og grasproduksjon ble Debio-sertifisert.

- For oss handler gårdsdrift om å foredle de verdiene som tidligere generasjoner har gitt oss, og skape verdier av det. Det har vi ønsket å gjøre på bærekraftig vis, med kvalitet i alle ledd, fra produktene vi skaper til måten vi gjør det på. Det er vi ikke villig til å fire på, fastslår Arild.


Det var dette ønsket om å skape videre av arven som gjorde at meieriet først ble født. Ordinær gårdsdrift ble stadig vanskeligere å ha som eneste levebrød, og videreforedlingen av melkeproduktet til fantastiske oster ble et neste steg.

- I etterkant kan sikkert noen si at vi valgte feil produkt, eller gjorde noen feil forretningsmessig, men det var i alle fall grunnen til at vi starta, og det står vi støtt i. I finansperspektivet kan sikkert også noen si at vi har gått en for lang og tung vei når vi har drevet på den måten vi har gjort, men for oss har det vært den eneste riktige måten å håndtere verdiene på, og gjøre det rett, sier han.

- Hvis vi ikke kan drive slik vi gjør, skal vi ikke drive.

Snarveier var uaktuelt
Og nettopp det med verdiene kommer paret stadig tilbake til. Selv med kun én ansatt har de sørget for å være tariffbedrift. Melka er kortreist, ostene er håndlaget og husdyrene lever under gode kår.

- Det er mulig vi kunne gjort det lettere for oss sjøl med snarveier underveis, men det har aldri vært aktuelt.  Det er grunnverdiene våre som ligger i bunnen av alt vi har gjort og de stiller noen ufravikelige krav til oss. Dessverre viser det seg at verdier ikke er nok. Det ble for mange faktorer som gjør det vanskelig å lykkes med det produktet og innenfor den nisjen vi har valgt, sier Kathrine.


- Mye tyder på at denne ideen vår aldri var levedyktig. Ikke fordi produktet ikke er godt, men fordi rammene blir for vanskelige, dessverre, sier hun.

Ekteparet understreker at støtten har vært enorm. Da de, etter lang tid med vurderinger, først besluttet å legge ned, kom både kommune og næringsliv på banen med tilbud om støtte og hjelp. Dermed gikk de enda noen runder i letingen etter nye løsninger.

- Men selv om den utstrakte hånda var der, så vi at det ikke kom til å være nok. Vi er evig takknemlige for den støtten vi ble tilbudt. Det ble rett og slett for mange faktorer i sum som gjør at forretningskonseptet vårt ikke er mulig.

I ei pressemelding som ekteparet sendte ut i forbindelse med den styrte avviklingen, forklarer de at beslutningen kommer som følge av en betydelig nedgang i omsetningen både innen både dagligvare og hotell og restaurant-næringen.

Muligheter i fremtiden
- Betyr dette slutten for all forretningsvirksomhet ut over vanlig gårdsdrift her på Dillmoen?

- Det vet vi ikke. Bygningene står her, meieriet står her, utstyret eier vi og dyrene lever godt. Dette er en fot i bakken. Vi stanser her nå, og finner tilbake til familielivet og gårdsdrifta ei stund fremover. Skulle det komme andre muligheter eller nye ideer, kan det bli annen virksomhet i lokalene.