Det blåser en fremtidsvind over Innherred
Espen Wengstad og Tor Arne Næss fra Lafopa, Ingrid Dahl Furunes fra Innherred Næringsforening, Patrick Ånonli fra VinGrip Energy og Bjørnar Melby fra NoKR samla seg denne uka for å prate om den helt nye og spennende vindmøllesatsingen. Foto: INF

Det blåser en fremtidsvind over Innherred

04. mars 2024 | Tekst : Kjersti Fikse
VinGrip Energy, Lafopa AS og NOKR AS går sammen om det som kan bli starten på et helt nytt industrieventyr på Innherred.
 
- Hvorfor i all verden skal vi lete andre steder i landet etter samarbeidspartnere når vi vet at de er verdens beste på stål i Verdal? Det retoriske spørsmålet smeller fra daglig leder i VinGrip Energy, Patrik Ånonli når partene møtes til en kaffeprat i Lafopas lokaler i Verdal, før Trønder-Avisas utsendte kommer for å få store nyheter servert.


Rundt bordet sitter Bjørnar Melby, som både er daglig leder for Norsk Konstruksjonsrådgivning (NOKR) og ansatt i VinGrip Energy, Espen Wengstad, daglig leder for Lafopa, Ingrid Dahl Furunes, daglig leder for Innherred Næringsforening og tidligere nevnte Ånonli.
Fire viktige broleggere av veien hit.

Skal bygge sammen
Det nye samarbeidet som presenteres denne fredagen, er om småskala, vertikalaksla vindmøller. Ånonli og resten av gründermiljøet bak VinGrip Energy har jobbet ufortrødent på i seks år med utvikling og videreutvikling av vindmøller for hovedsakelig landbruk og privatmarked. Nå er fjerde prototyp klar for produksjon, og det er Lafopa som skal stå for produksjonen.


Avtalen mellom VinGrip Energy, NOKR og Lafopa er nå signert.

Det viktige nettverket
Det var under Industriens Uke i 2023 at samarbeidets første frø ble sådd. Både Lafopa og VinGrip var til stede på Kraftkonferansen i Snåsa, og det var samtalene der som skulle bli begynnelsen på en prosess.

- Det er verdien av nettverket som kommer til syne her, slår Furunes fast.

NOKR, som har kontor på VIP-senteret i Verdal, hadde noen måneder før vært rådgivende part angående reparasjon av ei mølle, og Melby ble en del av gründermiljøet på Snåsa.
I tillegg hadde Furunes opprettet koblingen mellom Melby og Wengstad, fordi hun som leder av næringsforeninga oppfattet at de kunne ha gjensidig nytte av kjennskap til hverandre.

Etter Industriens Uke ble det flere samtaler, og i desember møttes Ånonli og Wengstad.

Felles verdigrunnlag
- Jeg oppdaget ganske kjapt at her var det en mann og en bedrift som delte de verdiene som jeg selv har, med tanke på samarbeid og utvikling i fellesskap, forteller Wengstad.

- Mitt verdensbilde tilsier at ingen kan sitte alene på sin egen tue og tenke nye tanker i lengden. Da Patrick var her i desember, sa han at «du må tørre å ta med naboen». Det ga sterk resonans med min egen tankemåte. Du må åpne døra og se etter hva du kan lære andre og hva andre kan lære deg. La kunnskap, kompetanse og erfaring flyte over til samarbeidspartnere, sier han engasjert.


Og Ånonli nikker samstemt når Wengstad prater.

- Da jeg kjørte hjem til Snåsa etter det møtet, tenkte jeg at «omsider har jeg funnet en industriell partner som tenker de samme tankene. Ikke bare en, to eller tre måneder frem i tid, og ikke bare lokalisert til ett prosjekt, men med et langsiktig blikk inn i fremtiden, sier Ånonli.

Stort potensiale
Når Trønder-Avisa ankommer lokalene, forteller de mer om samarbeidet. VinGrip Energy er gründerbedriften som utvikler vindmøllene, NOKR er konstruksjonsrådgiveren som går breddved og bistår i planlegging og utvikling, og Lafopa produserer.

- Dette kan definitivt være starten på et nytt eventyr med utspring i Innherred. Potensialet er stort, slår Melby fast.


- Jeg gjerne løfte frem Innherred Næringsforening sin rolle i dette. Det er så viktig med en nettverksbygger som legger til rette for at nye samarbeid kan oppstå. Her var det både aktiv kobling av aktører som næringsforeningen fanget opp at burde snakke sammen, og fysiske treffpunkt hvor dialog kunne starte. Å ha en såpass aktiv og påkobla næringsforening er utrolig verdifullt i verdiskapinga, understreker Melby.

En del av løsningen
Etter planen skal den første piloten settes opp, enten i Snåsa eller Verdal, allerede om to måneders tid. Deretter forventer Ånonli å signere for tre fire til i løpet av 2024 og så en videre kommersialisering i løpet av 2025.

Uten markedsføring har VinGrip allerede ei lang liste over interessenter, så Ånonli har tro på hurtig vekst. Målet er produksjon nok til at de helt spesielle vindmøllene kan settes opp over hele verden.

- Vi kan ikke løse hverken kraftkrisa eller miljøkrisa, men vi kan definitivt være en del av løsninga for fremtiden, sier han.