Hovedsamarbeidspartner: Kalken i Verdal
Daglig leder for Verdalskalk, Arnt Martin Storli, konsernsjef i Franzefoss Minerals, Hanne Markussen Eek og daglig leder for Norfrakalk, Glenn Håkon Bekkeli.

Hovedsamarbeidspartner: Kalken i Verdal

18. februar 2025 | Tekst : Kjersti Fikse
- For oss er det viktig å spille på lag med omgivelsene. Å bli enda nærere tilknyttet næringsforeningen er en måte å gjøre det på, sier konsernsjef Hanne Markussen Eek i Franzefoss Minerals.
Franzefoss Minerals AS er en 100 % norskeid familiebedrift som har produsert og solgt kalk til samfunnet siden 1919. I dag har de et kalkbrudd på Vestre Toten, en underjords dolomittgruve i Ballangen/Narvik og siden 1982 Hylla Kalkverk og Tromsdalskalken. 

Kalken i Verdal er konstellasjonen som er ny hovedsamarbeidspartner til INF, og består av Franzefoss Minerals AS, Verdalskalk AS og Norfrakalk AS.

En samfunnsaktør
- En kjerneverdi for oss er at vi skal ta vårt ansvar som samfunnsaktør på alvor. Vi skal alltid være en verdiskaper som samfunnet ønsker å beholde, og som verdsettes som en viktig og aktiv del av lokalsamfunnet, sier Eek med engasjement.

Beslutningen om å bli hovedsamarbeidspartner, kom som en konsekvens av kommunenes kuttvedtak i støtten til næringsforeningen.

- Et sterkt og vitalt næringsliv er avgjørende for at regionen skal blomstre, og vi er opptatt av å være en del av helheten og spille på lag med omgivelsene våre. Vi opplever at INF følger de samme verdiene, de jobber godt for næringslivet som helhet. Da vi så at de mister store deler av den økonomiske støtten fra kommunene, reagerte vi, sier Eek.

Det er naturlig nok noe daglig leder for INF, Ingrid Dahl Furunes jubler over.

- Det ene er økonomien i det, det har selvsagt enorm betydning for oss. Det andre er den fantastiske verdien det har for oss at Franzefoss Minerals løfter oss frem som en viktig støttespiller for næringslivet, det setter vi umåtelig stor pris på, sier Furunes.

- Samtidig er det direkte vakkert når en aktør som Kalken i Verdal velger å ha den innstillingen som de har, til verden rundt seg og sin egen plass i den, understreker hun.

Langsiktig
Når den nye hovedsamarbeidspartneren er innom Vipsenteret på besøk, er konsernsjef Eek i samspill med daglig leder for Norfrakalk, Glenn Håkon Bekkeli og daglig leder for Verdalskalk, Arnt Martin Storli.


De to daglig lederne samstemmer i Eeks beskrivelser av konsernets samfunnsposisjon.

- Det er ikke alle bedrifter som jobber ut fra et hundreårsperspektiv, slik vi gjør. Vi har en langsiktighet i arbeidet vårt som også gjør oss til en trygg og varig verdiskaper og arbeidsplass. Da er det også naturlig å ha fokus på hvordan vi berører omgivelsene våre, sier Bekkeli.

- Våre 115 ansatte er bosatt på hele Innherred, så ikke bare er næringsvirksomheten vår fremtredende i regionen, men menneskene våre representerer også helheten. For oss er omdømme utrolig viktig. Vi skal alltid etterlate et godt inntrykk på dem vi samhandler med, og vi skal alltid finne nye måter å legge igjen positive avtrykk, sier Storli.

Relasjon gjennom år
Den nye samarbeidsavtalen er ikke starten på samhandlingen mellom Kalken og INF. For INF har det alltid vært naturlig å pleie det gode forholdet til en av regionens største verdiskapere. Nøkkelpersoner fra konsernet har bidratt i flere faglige prosesser og i mange år har plan- og ressurssjef for Franzefoss Minerals, Håkon Mork, vært en markant del av temaet rundt næringsforeningen, som leder av Fagråd for Bygg, Anlegg og Industri.

Med den nye avtalen i boks, ligger alt til rette for en enda tettere relasjon i årene fremover.

De øvrige hovedsamarbeidspartnerne til INF er Advokatfirmaet Seland | Rödl & Partner og Sparebank 1 SMN.

------------------------------------------------------

VÅRE TRE FASTE
Nye samarbeidspartnere svarer på tre faste spørsmål:

 
  1. Hvem er dere?

    Franzefoss Minerals AS er en 100 % norskeid familiebedrift som har produsert og solgt kalk til samfunnet siden 1919. Det hele startet med en kalkgruve rett ovenfor Sandvika i Bærum ved E16. Denne kalkgruven var i drift i 70 år. For å sikre markedene, da særlig landbruket hvor vi er landsdekkende har vi i løpet av de siste 50 årene kjøpt rettighetene til større kalkforekomster i Norge. I dag har vi et kalkbrudd på Vestre Toten, en underjords dolomittgruve i Ballangen/Narvik og siden 1982  Hylla Kalkverk og Tromsdalskalken. 


    Kalkvirksomheten på Innherred er i dag tre AS'er. Franzefoss Minerals er morselskap i kalkkonsernet da vi eier 55 % av Verdalskalk. De øvrige eierne i Verdalskalk er det belgiske kalkselskapet, Lhoist (som eier 35 %) og engelskeide Nordkalk (som eier 10 %). Disse tre selskapene er konkurrenter i det europeiske markedet, og for alle tre er det viktig å ha tilgang til Tromsdalskalken i et langsiktig perspektiv. Både Verdalskalk og NorFraKalk er kun produksjonsselskaper for eierne sine. Det er sikkert noen som lurer på hvorfor ikke NorFraKalk-ovnen er en del av Verdalskalk, det er i hvert fall et godt spørsmål. For 25 år siden var det ønskelig for Nordkalk å bygge en ovn til, men Lhoist ønsket ikke å bygge flere ovner i Europa da de mente de hadde nok ovner i Europa. De ønsker at Verdalskalk skal være en ren kalksteinsleverandør til deres ovner utenfor Norge. Franzefoss Minerals som er det eneste norske selskapet, ønsket å bygge den nye ovnen i Norge og nærme kalkressursen. Det som var viktig for oss var at mest mulig av den industrielle verdiskapingen av steinen ble i Norge og at vi kunne minimere CO2-utslippet på sjø med opptil 45 %. Det ble da et jointventure-selskap  (50/50) mellom Nordkalk og Franzefoss Minerals, derav NorFraKalk. 
    Sammen med Verdalskalk og NorFraKalk utgjør Franzefoss Minerals et kNonsern som deler på kompetansepersoner og systemer.

     
  2. Hvorfor har dere valgt å bli partner med INF?
    Innherred Næringsforening har de siste 5 årene og særlig siden Covid19 utviklet seg til en verdifull nettverksarena for næringslivet i Verdal. For Kalkkonsernet er dette nettverket så viktig for den utviklingen vi ønsker oss for Innherred-samfunnet. Derfor ønsker vi å sikre en forutsigbar økonomi i foreningen samtidig som vi ønsker å være mer aktive i å bidra til samarbeid på tvers for mer verdiskaping på Innherred. Vi tror på at en "delt suksess er bedre enn ingen suksess". Derfor er det bekymringsfullt at Verdal og Levanger kommunene ser seg nødt å kutte i støtten til INF, ønsker kommunene vekst bør de også bidra til aktiviteten som skaper vekst i regionen. 

     
  3. Hva er de viktigste kjernesakene for næringslivet på Innherred fremover, sett fra deres ståsted?

    Gode arenaer for ulike nærings- og samfunnsutfordringer-/muligheter

    Politisk forutsigbarhet for næringslivet i regionen
    Skape kunnskap om all kompetanse og næringsaktører i regionen slik at vi som medlemmer best mulig kan bidra til interaksjon og felles verdiskaping. 
    Nettverksbygging - verdien i nettverket ligger i interaksjon med de andre næringsforeningene i regionen