Næringsalliansen for Trøndelag består av samtlige næringsforeninger i Trøndelag, med til sammen ca. 5.000 medlemsbedrifter. Alliansen samler og forener tilnærmet alle deler av trøndersk næringsliv.
Smitten ved serveringssteder i Trøndelag har vært og er svært lav. Bransjen har tatt situasjonen på alvor og iverksatt smitteverntiltak som har fungert og fremdeles fungerer godt i henhold til veileder utarbeidet av NHO Reiseliv og egne kommunale veiledere der dette er kommet på plass. Serveringsstedene har vært flinke til å legge til rette for at gjester som ikke omgås tett til daglig kan sitte med 1 meters avstand, og har sikret god avstand mellom bordene og grupper av gjester, samt løsninger for rask smittesporing. Bransjen opplever at de fleste gjester er flinke til å rette seg etter de gjeldende regler.
For bransjen oppleves koronasituasjonen med de regler og avstandskrav som er innført som å måtte kjøre med bremsene på. Det er svært vanskelig å få til god økonomisk drift når kapasiteten er tatt ned, og bransjen har ekstra kostnader på grunn av smittevernstiltak. Våre medlemmer har vært tydelige på at så lenge avstandskrav gjelder må nasjonale økonomiske støtteordninger opprettholdes om bransjen skal komme seg gjennom dette. De statlige støtteordninger som kompensasjonsordning og lønnsstøtte har bidratt til at mange har klart seg gjennom de siste syv måneder, men ikke uten at dette har svekket bransjens lønnsomhet og soliditet.
Redusert kapasitet ved serveringssteder har også ført til flere og større ansamlinger privat hvor smittevernet neppe ivaretas på like god måte som ved serveringssteder. Serveringsbransjen spiller i så måte en viktig rolle i å begrense smitten i samfunnet. Næringsalliansen har forståelse for at det i områder med større smitteutbrudd bør iverksettes strengere lokale tiltak for å begrense smitte, men ser ikke at det er grunn til å gjøre endringer i nasjonal praksis knyttet til serveringsbransjens håndtering av smittevernregler. Vi ber om at dagens praksis videreføres.
Dersom det nå likevel blir slik at serveringsstedene må ta ned kapasiteten ytterligere gjennom strengere praksis av avstandskravet, må de nasjonale økonomiske virkemidler samtidig forsterkes betraktelig, for å unngå at staten sender mange levedyktige aktører i serveringsbransjen til skifteretten.
Med vennlig hilsen,
Næringsalliansen for Trøndelag
- 16. oktober 2020 -