- Alt henger sammen, det må vi aldri miste av syne
Ingrid Dahl Furunes fra Innherred Næringsforening og Christian Wee fra Proneo spiller begge nøkkelroller i planlegginga og gjennomføringa av Industriens Uke. Foto: INF

- Alt henger sammen, det må vi aldri miste av syne

17. oktober 2024 | Tekst : Kjersti Fikse
For ellevte året på rad samles næringslivet til Industriens Uke på Innherred. I år under fanen «Ringvirkninger».
 
- Når det går godt på verftet, merkes det i hele regionen. Og motsatt, påpeker daglig leder for Innherred Næringsforening, Ingrid Dahl Furunes. Med «verftet» menes hjørnesteinsbedriften Aker Solutions, som ligger helt nederst i Norges tredje største industripark på Ørin. 

Å peke til Aker for å forklare ringvirkningene som de forskjellige bedriftene skaper for hverandre, er ikke uvanlig i Verdal. Historien viser tydelig at konjunkturene i lokalsamfunnet gjerne følger utviklingen på verftet.

- Samtidig er det viktig å huske at det er ikke bare de store bedriftene som påvirker omgivelsene, det er en helhet i alt vi gjør. Enhver utvikling gir ringvirkninger, enten den er positiv eller negativ, fortsetter Furunes.

- Alt henger sammen, det må vi aldri miste av syne, og derfor er det så utrolig viktig at vi ser mulighetene til å bruke hverandre, spille hverandre gode og ha et regionsperspektiv i hverdagen.

Med ringvirkninger som overskrift
Og nettopp dette er det som danner rammene for årets utgave av det tradisjonsrike arrangementet Industrien Uke. Med tittelen «Ringvirkninger» tar arrangørene mål av seg til å se på de store sammenhengene. I hver ende av det fire dager lange arrangementet ligger besøk hos bedrifter som spiller nøkkelroller i regionen.

Første stopp blir hos Aker Solutions, hjørnesteinsbedriften som i mange år har hatt direkte påvirkning på økonomien i hele regionen. Deltakerne blir busset inn til verdensnyheten som åpnet i vår, Verdal Production Line, og får se de enorme dimensjonene der.

- Vi opplever at verftet alltid vært bevisst sin rolle som hjørnesteinsbedrift, sett omgivelsene sine og vært bevisst på å bruke lokale underleverandører der det er mulig. Både som Kværner og Aker Solutions.

Avslutningen på uka blir lagt til Ritek AS, som landet en kontrakt i juni i år som vil få betydning i mange år fremover. Det meste av behovene vil møtes lokalt, av bedrifter i regionen. Med andre ord får kontrakten ringvirkninger langt utenfor tomtegrensene på Rinnleiret.

- Det er kjempespennende at Ritek har valgt å åpne dørene for oss. Det er begrensa med plasser hos begge bedriftene vi skal besøke, og vi antar de blir fulltegna ganske kjapt, sier daglig leder for Proneo, Christian Wee.

Og mellom de to bedriftsbesøkene ligger programpostene fast langs en firedagers akse. På tirsdag blir det Møteplassen, regionens viktigste rekrutteringsarena. Tirsdag kveld følger industritapas, et nettverksarrangement som gjennom årene har fått en enorm popularitet i regionens næringsliv.

Den Store Fagkonferansen er som alltid på onsdag, med både lokale og nasjonale størrelser på scenen.

Industrinavet i Trøndelag
Industriens Uke arrangeres av partnerskapet Industrinavet i Trøndelag. Det operative teamet i navet består av Innherred Næringsforening, Proneo og Sintef, mens Verdal kommune, Levanger kommune, Sparebank 1 SMN og Verdal videregående skole/Trøndelag fylkeskommune og Ungt Entreprenørskap Trøndelag er samarbeidspartnere i arrangementet.

- Industriens Uke er det viktigste arrangementet som Industrinavet står bak i løpet av året, og det gleder meg stort å se det ta form med så tydelig kvalitetsstempel som det vi ser allerede nå, uttaler Wee.

- Bedriftsbesøkene er kjempespennende, i tillegg har vi den tradisjonsrike Industritapasen, som er en ren møteplass for industri og næringsliv og vi har Møteplassen – regionens aller største og viktigste rekrutteringsarena, hvor nærmere 2000 elever får møte det næringslivet som står klar for å kapre dem som fremtidige arbeidstakere, beskriver Wee.

Givende arbeid
- Ringvirkninger kan beskrive noe vidløftig og stort, eller det kan være nært og konkret. Industriens Uke er et godt eksempel i seg selv; Her møtes store deler av næringslivet på Innherred. De får faglig kunnskap og går hjem med ny kompetanse. Det gir umiddelbar virkning i form av inspirasjon og nye tanker. Og så vet vi av erfaring at noen også går hjem med nye bekjentskaper, som igjen kan bli fremtidige samarbeidspartnere. Vi får stadig fortalt historier om bedrifter som har knyttet kontakt under Industriens Uke, og at det har ført til ny samhandling, nye prosjekter og ny utvikling. Når det skjer, blir vi så utrolig ydmyke overfor aktørene her, som alltid er villige til å lete løsninger sammen, sier Furunes.

- Hvis vi kan legge rammene som fører til at noen av de utrolig spennende bedriftene vi har rundt oss, finner hverandre og at det kanskje bærer enda mer frukter i fremtiden, da har vi virkelig lyktes, istemmer Wee.