Kronikk fra fagråd BAI: En forhastet behandling av framtiden til regionen og dens ungdom
For det første reagerer vi på samfunnsperspektivet i innholdet i forslaget som er lagt på bordet av Fylkeskommunen. Eller snarere mangelen derav. Det skal vi gå nærmere inn på i denne uttalelsen. For det andre reagerer vi på det vi oppfatter som en svært forhastet saksbehandling. Det vi ser, er en sak som er dårlig belyst, med lite faktagrunnlag, mye synsing og en fraværende vilje til å se på alternativer og lytte til relevante innspill. Å ta en beslutning på så sviktende grunnlag, mener vi er helt uholdbart. Det vi diskuterer, er fremtiden til ungdommene våre og fremtiden til hele regionen vår. Da kan vi ikke forhaste oss, fastlåst i kortsiktig tankegang.
Et godt fungerende utdanningssystem som legger til rette for elevenes trivsel og vekst, er helt avgjørende for at samfunnet vårt som helhet skal fungere. Samtidig må tilbudsstrukturen gjenspeile mulighetene i det lokale samfunnet. Dette er viktig både for å sikre robustheten i det lokale næringslivet og for å legge til rette for at våre unge velger retning både ut fra egne drømmer og ut fra muligheter til jobb lokalt.
Selvsagt vil noen av våre unge velge yrkesdrømmer som fører dem ut av egen kommune, region, landsdel og for noen til og med nasjon. Da må vi sørge for at lokalsamfunnet vårt er så vitalt og levende at de vurderer å komme tilbake. Vi må ha arbeidsplasser, infrastruktur, helsetjenester og fritidstilbud. Alt henger sammen. Sykehuset Levanger steiler eksempelvis også over forslaget – de trenger ikke bare helselinjene, de trenger bredden og frykter for framtida med endringene som foreslås. Mange elever fra Restaurant og matfag blir lærlinger på Sykehuset Levanger. Ikke bare helsefagelever. Alt henger sammen.
I det store bildet spiller skolebruksplanen en viktig rolle. Skolebruksplanen vil være en indikasjon på hvordan næringslivet og samfunnet lokalt er satt sammen, enten det stemmer eller ikke. Og forslagene som nå foreligger, stemmer ikke, men de sender veldig farlige signal.
I sitt forslag trekker fylkeskommunen selv frem krava i den nye opplæringslovens: Tilbudsstruktur skal sees og planlegges i sammenheng med den lokale næringsstrukturen. Derfra går de imidlertid videre til å lage et forslag som viser det stikk motsatte. I tillegg ser bærekraft, som for hele resten av samfunnet har styrende betydning, ut til å være helt irrelevant for Fylkeskommunen. Ikke med et ord nevner de økte behov for transport, ombygginger, nybygginger, etc, som forslaget vil utvilsomt må medføre.
Mangelen på langsiktig og helhetlig tankegang bekymrer oss. Fagrådet bak denne uttalelsen representerer industri, bygg og anlegg. «Dere er ikke spesielt berørt av endringene», kan vi møtes med. Da er det grunn til å rope et rungende varsko: Dersom en tenker at endringene som foreslås for Verdal videregående skolen «ikke berører industri, bygg og anlegg i større grad», handler det om kortsiktig tankegang. For at samfunnet skal fungere, trengs alle yrkesgrupper. For at vår bransje skal fungere, må bedriftene våre ha kompetanse fra de fleste linjer. Kommunene må være attraktive, også for ungdommen. Hele lokalsamfunnets attraktivitet rammes dersom vi tillater at skolene tappes og reduseres.
Når vi analyserer skolebruksplanen og tilbudsstrukturen som foreslås av fylkeskommunen, ser vi det som gang på gang er påpekt etter at forslaget ble lagt frem; En vesentlig styrking av Steinkjer på bekostning av søndre del av Innherred, uten en begrunnelse som gir oss tro på at dette er riktig strategi.
Svekkingen av spesielt Verdal videregående, men også Levanger og Inderøy videregående skoler er ødeleggende for Innherred som helhet! Vi må styrke hele regionen, ikke bare den ene kommunen. Vi leter etter Heia Innherred-tankegangen i dette, hvor vi skal bygge et Innherred som helhetlig tiltrekker seg folk, og gir bolyst og blilyst i hele regionen. Slik vi ser det, finnes det ingen spor av den i forslaget. Snarere tvert imot.
På vegne av både egen bransje og resten av næringslivet, ber vi Trøndelag Fylkesting vurdere de alternative forslagene som er sendt inn av Innherred Næringsforening.
Alle som leser forslaget fra Fylkeskommunen, bør også sette kaffen i vrangstrupen på grunn av fraværet av noe av det aller viktigste: Elevenes beste; Ikke med ett eneste ord berører forslaget elevenes egne oppfatninger, vurderinger av deres trivsel, eller analyser av hva som vil være til deres beste. Elevene sjøl roper like høyt som næringslivet, de er like bekymra og like uenige i forslagene som det vi er. Det må vekke politikerne.
Elevenes beste skal være et grunnleggende hensyn. Vi kan ikke se at flytting av plasser fra Innherred Sør til Steinkjer VGS er til elevenes beste. Å bruke 2-3 timer på buss eller bo på hybel uten borteboerstipend er ingen drømmesituasjon for 15-16 åringer. Ei heller å måtte ta til takke med 2. eller 3. valg ved nærskolen hvis drømmefaget ikke tilbys. Det vil bare øke utenforskapet og skape mer usikkerhet.
Signert av:
Håkon Mork (Franzefoss Minerals)
Jo Ivar Rostad (Innherred Entreprenør)
Tove Strand Trana (Aker Solutions)
Paal Strand (Norske Skog)
Morten Hynne (Grande Entreprenør)
Tor-Inge Indahl (Caverion)
Frode Resve (Securo)
Øystein Vold (Normilk)
Arnt Tore Lustad (Sweco)
Terje Bekkevold (Røstad Entreprenør)
Ivar-Andre Årstadvold-Pettersen (Sebo Boliger)