CAVERION + TRYM = MATCH!

18. mars 2021


Trym (26) hadde fravær på vitnemålet, som viste seg å bli en utfordring for å komme seg inn i arbeidslivet. Dørstokken ble høyere og høyere, men det fantes en vei ut.



120 000 i 20-årene er verken i jobb eller utdanning. De er utenfor. I Norge ser man en økning i utenforskap blant unge voksne og ungdommer. Årsakene er sammensatte og varierende, men en av årsakene kan være at noen ikke fullfører videregående skole og havner utenfor det ordinære utdanningsløpet. Flere i denne gruppen havner da i det som kalles utenforskap, siden gruppen ikke kommer seg inn på arbeidsmarkedet og fort kan havne inn under NAV-systemet. Dette er uheldig for samfunnet som mister verdifulle ressurser og bærekraft, og ikke minst utfordrende for de enkeltindividene det gjelder.



Trym fullførte videregående skole elektro første og andre år, men som en konsekvens av å være skolelei og umotivert, fulgte det også med en del fravær på vitnemålet. Han fant raskt ut at dette gjorde det vanskelig å få en lærlingeplass og dermed det endelige fagbrevet.   



Veien til fast jobb



Uten lærlingeplass ble Trym sittende hjemme. Dette tærte på psykisk, og han kunne kjenne på følelser av å være verdiløs og så ingen vei ut i arbeidslivet. Han var plutselig «utenfor».



-  Heldigvis så fikk jeg et tilbud ved hjelp av NAV. Jeg fikk prøve meg i arbeidslivet, og fikk starte med få og korte dager. Det var et stort steg å ta etter lang tid hjemme, forteller Trym åpent.



Dette steget viste seg å snu situasjonen til Trym raskt. Caverion, hvor han ble utplassert, og kollegaene ønsket han oftere på jobb, og han følte seg nyttig og satt pris på. – Før jeg visste ordet av det jobbet jeg fulle dager, hver dag, og følte meg satt pris på.



Dette ga Trym motivasjon, og da Caverion skulle ta inn nye lærlinger fikk han tilbud om å starte et lærlingeløp. – Da grep jeg sjansen og var supermotivert. Jeg endte opp med 6-er på vg3-eksamen og bestått fagbrev. Nå er jeg ansatt i 100% stilling som servicetekniker! Tusen takk, Caverion!



Et samfunnsansvar



Håvard Ringstad, servicesjef ved Caverion avd. Trøndelag Nord, forteller at veien til en læreplass er ikke like enkel for alle. Det kan være ulike grunner til dette. Caverion synes det er fint å være med på å bidra på en slik måte, og er en bedrift som er opptatt av å ta samfunnsansvar.



– Å ta samfunnsansvar handler i stor grad om å bry seg. Det å da kunne være med på å bidra til at noen får den praksisen de trenger, arbeidsmiljø som man trives i og ordnede forhold på arbeidsplassen, synes vi er fint å kunne være med på, forteller Ringstad. – Det er ikke bare selskapet alene, det har også mye med menneskene som er ansatt som kan utgjøre en forskjell. En bedriftskultur der man er med og bidrar der man kan, det vil til slutt føre til at ansatte også føler en stolthet av det vi får til sammen.



Det Caverion ser etter, når man ser etter potensialet til unge som står utenfor, er viljen og ønsket om mestring. - Da er det store sjanser for å lykkes. Folk er forskjellige og kommer fra ulike bakgrunner. Disse ulikhetene er med på å berike arbeidsmiljøet også, sier Ringstad.



Caverion satser på rekruttering i stor grad via lærlingeordningen. - Dette er også et samfunnsansvar man tar. Man er med på opplæring av fremtidige gode fagarbeidere i regionen, avslutter Ringstad.



________



Er du ung student eller nyutdannet under 35 år? Eller arbeider du med rekruttering i din bedrift? Spør om et medlemskap i Facebook-gruppen #arbeidiVerdal UNG! Her kan du få et eksklusivt kontaktpunkt med næringslivet/unge interesserte i regionen. Kanskje ligger det en mulighet og venter på deg her? 



________



#arbeidiVerdal UNG #HEIMKJÆRT #arbeidiVerdal



________