Innspill om tiltakspakke for mat- og bryggerifestivaler

04. september 2020


Mat- og bryggerifestivaler faller mellom alle stoler – støtteordninger må på plass!



Næringsalliansen for Trøndelag består av samtlige næringsforeninger i Trøndelag, med til sammen ca. 5.000 medlemsbedrifter. Alliansen samler og forener tilnærmet alle deler av trøndersk næringsliv.



Mat- og bryggerifestivaler er så langt ekskludert fra regjeringens krisehjelp knyttet til koronasituasjonen. Eksempelvis har selskapet Oi! Trøndersk Mat og Drikke her i Trøndelag, som står bak vår regionale mat- og bryggerifestival, mistet 50 prosent av sine inntekter på grunn av koronautbruddet.



I tillegg til festivalene jobber Oi! Trøndersk mat og drikke med å løfte frem kunnskap om trøndersk matproduksjon og -produsenter, rekruttering til matfag på videregående skole, mer lokalmat på institusjoner for eldre, og mer relevant forskning for midt-norsk jordbruk gjennom Grønn Forskning. Trøndelag har fått status som European Region of Gastronomy (ERG) i 2022. Oi! Trøndersk Mat og Drikke er en sentral aktør når Trøndelag skal samles i arbeidet for å markere Trondheim og Trøndelag som en viktig matdestinasjon i Nord-Europa. Mat- og bryggerifestivaler er viktige omdømmebyggere for Norge som matnasjon, som kulturbygger og en viktig verdiskaper for næringen, ikke minst for småskalaprodusenter.



Siden april har det fra mange aktører og regioner vært jobbet opp mot Landbruks- og matdepartementet for å sikre at mat- og drikkefestivalene også får ta del i regjeringens krisepakker. Foreløpig beskjed er at regjeringen ikke vil gi tilsvarende vilkår for disse som for kulturlivet.



Før helga kom nyheten fra Tyskland om at matmessen Grüne Woche til neste år er avlyst. Grüne Woche er en del av omdømmeprogrammet til regjeringen. Nå sparer regjeringen flere millioner kroner på avlysningen. Disse pengene er satt av over jordbruksoppgjøret til omdømmefremmende midler – og må omprioriteres til å støtte mat- og bryggerfestivalene.



Skal vi bygge Trøndelag og Norge som en europeisk matdestinasjon frem mot ERG-status i 2022 og mot Ski-VM i 2025, samt styrke Norge som reisemål er vi avhengig av at de som arrangerer våre mat- og bryggerifestivaler er i aktivitet.



Vi håper at våre politikere raskt får på plass ordninger som sikrer de aktører som bidrar til å løfte Norge som matnasjon, og som bidrar til økt verdiskaping for en viktig næring i hele landet.

Med vennlig hilsen,
Næringsalliansen for Trøndelag