SWECO + STINE = MATCH!

18. februar 2021


For Sweco har sommerstudenter alltid vært en viktig rekrutteringskanal. Stine Rennan (23) kickstartet karrieren sin med sommerjobb som endte i masteroppgave og fast ansettelse. 





Det finnes flere gode grunner til å gi studenter og nyutdannede en sjanse. Studenter som nærmer seg endte studier er ofte både meget kompetente og svært interesserte i å gjøre en god figur. De ønsker seg mer på CV’en, praktisk erfaring og gode referanser for å sikre seg arbeid etter endt studietid. En sommerjobb er ofte en glimrende avsjekk, både for student og arbeidsgiver; hvordan passer jobben for den enkelte, hvordan fungerer det sosiale samspillet med resten av arbeidsplassen, og kan det være en verdi å gå videre med et eventuelt videre ansettelsesforhold.



- Sweco kjører hvert år sommerstudentkampanjer i sosiale medier og ved utdanningsinstitusjoner. Sommeren 2019 hadde vi for eksempel 60 sommerstudenter i engasjement fordelt over Swecos 26 kontorlokaliteter i Norge. Og flere av disse ble rekruttert til å starte fast stilling i 2020, forteller Torbjørn Sellæg, regionssjef i Sweco.



Året 2020 var en del annerledes grunnet covid-19 pandemien, og mange av Swecos kontorer rundt i Norge var nedstengte og benyttet seg av hjemmekontor. På kontoret på Steinkjer var smittesituasjonen av en slik art at de likevel fikk gjennomført en ordinær sommerstudentperiode for tre sommerstudenter. Èn av de var Stine Rennan. 



Fra sommerjobb til masteroppgave og fast ansettelse



Rennan var siste års masterstudent på bygg- og miljøteknikk fra NTNU. Hun viste seg å være meget dyktig og trivdes godt sammen med gjengen i Sweco. Hun fikk jobbet inn i flere relevante byggprosjekter, men ble også benyttet til administrative analyser og administrativt arbeid. Etter endt sommerjobbperiode og evaluering, ble hun tilbudt å skrive masteroppgave om dynamiske konstruksjoner for selskapet, og tilbudt en fast ansettelse. Leder for byggavdelingen, Sweco Steinkjer, Tor-Erik Helgesen, var den som gav henne tilbud om sommerjobb og fast ansettelse.  



- Stine grep muligheten og viste fra dag én hvor dyktig hun var. Dyktig både faglig og med kunder og kollegaer. Mange kan være usikre når de kommer rett fra skolebenken, men det virket nesten som om Stine ikke hadde gjort annet enn å jobbe som rådgiver de siste åra. Hun viste initiativ, løste problemer, søkte informasjon og var ydmyk når hun trengte det, og tok selvstendige avgjørelser når hun var trygg, forteller Helgesen. – Ved slutten så fikk hun også mulighet til å komme med velmenende råd mtp. videre drift og utvikling i gruppa, som en «som kom utenfra». «Summa sumarum» satt jeg igjen med et veldig godt uttrykk av henne. Noe som motiverte meg til å holde kontakten, og tente et håp om å kunne rekruttere henne.



Rennan er glad for at hennes studie er så knyttet opp til næringslivet, og berømmer bedrifter som gir studenter mulighet til å omsette teoretisk kunnskap om til praktisk virkelighet.



- På denne måten har jeg enklere greid å knytte sammen de ulike skolefagene om til en sammenhengende helhet. Man får dermed tidlig inntrykk om studievalget føles riktig, og hvilken bedrift man ønsker å arbeide i etter endt studieløp, sier Rennan. – Tiden min hos Sweco ga meg mye av dette, og gjorde det interessant å gå veien videre med dem.



Verdien av å hente hjem «utflyttere» og ny kompetanse



Helgesen forteller at søkere som er «utenbygds» er forbundet med en viss risiko.



- Stine er vokst opp i nærheten, som gjør meg mer interessert i henne som arbeidstaker. Det er en større sjanse for at hun ønsker å bli hos oss over en lengre tid, i stedet for en som kommer fra et annet sted som «bare» ønsker noen års erfaring og så ser seg tilbake hjem til sin egen hjembygd. Slike ansettelser koster oss dyrt.



Ansettelsen ser Sweco på som viktig for årene framover. Rennan kommer med rykende fersk og oppdatert kompetanse, som passer godt inn i deres gruppe.



- Fra før har vi mange praktikere og ressurser med flere års erfaring. Stine bringer med seg en «ny fot» å stå på, da hun skriver oppgave om dynamiske konstruksjoner. Det åpner for nye markeder, sier Helgesen.



Ved å rekruttere sommervikarer og studenter, får bedriften på en enklere måte synliggjort mer av hva som finnes av interessante og utfordrende arbeidsoppgaver og muligheter i lokalmiljøet. Studenter med lokal tilknytning kan se at lokalmiljøet også kan gi de hva de søker.



- Forhåpentligvis er vi med på å sikre oss at noen av disse ikke velger å flytte til de store byene ved å vise de det spennende som også finnes her. Vi styrker lokalt fagmiljø, samtidig som det vil bli lettere å rekruttere flere nyutdannede i fremtiden, avslutter Helgesen.



________



Er du ung student eller nyutdannet under 35 år? Eller arbeider du med rekruttering i din bedrift? Spør om et medlemskap i Facebook-gruppen #arbeidiVerdal UNG! Her kan du få et eksklusivt kontaktpunkt med næringslivet/unge interesserte i regionen. Kanskje ligger det en mulighet og venter på deg her? 



________



#arbeidiVerdal UNG #HEIMKJÆRT #arbeidiVerdal